Utställning: 30 år sedan nedläggningen

I år är det 30 år sedan den sista verksamheten lades ner på Holmens industriområde i Bureå. Det var fabriken för pappersmassa, Bure Träsliperi, som då tystnade för gott och 150 personer blev arbetslösa.
Med anledning av detta har vi plockat fram vår nedläggningsutställning igen, som gjordes inför 20-årsminnet. Den visas i sommar på övre våningen i Bure Arkiv. Tyvärr har vi inte hiss, så det är trappor som gäller.
I utställningen visas tidningsklipp från ortens tidningar från den ödesmättade dagen när nedläggningen aviserades och fram till slutet ett halvår senare. Det pågick en intensiv kamp i fackföreningarna för att rädda kvar jobben. Du som är Burebo har kanske hört talas om denna omvälvande tid, eller var med själv.
I utställningen visas också fina svartvita bilder som den anställde Åke Paldanius tog på sitt jobb. Vi ställer också ut några av bilderna från Arbetets Museums utställning ”När fabrikerna tystnar”. Den visades i Norrköping och Bureå när det hade gått tio år sedan nedläggningen.
Utställningen kan ses vid våra ordinarie öppettider sommaren 2022 som är alla söndagar i juli klockan 12.00-15.00. Välkommen.

Foton från Bure Träsliperi, tagna av Åke Paldanius.

Foton som togs av Arbetets Museum i Norrköping.