Så är vi inne i sommaren 2018, och vi hoppas ni planerar ett besök på Bure Arkiv. Här berättar vi mera detaljerat om föreläsningar och guidningar som ska hållas.
Söndag 1 juli klockan 13.00. En guidad vandring ordnas på Bure Bolags gamla industriområde. Du får veta var de olika byggnaderna stod (några finns kvar) och vad de användes till. Guide är Lars Larsson som en tid arbetade i sågverket. Kom i bekväma skor. Vandringen tar cirka en timme med många stopp på vägen. Delvis i terräng, delvis längs vägar. Samling i Bure Arkiv.
Söndag 8 juli klockan 13.00. Bure bolags huvudkontor var invigt 1952 och ritad av Skellefteås då mest framgångsrike arkitekt. Mycket i byggnaden är i originalskick och även många möbler står kvar. Yvonne Rönngren visar runt i lokalerna och informerar om de typiska 50-talsdragen.
Söndag 15 juli klockan 13.00. Barbro Viklund är amatörarkeolog och har hjälpt till vid flera utgrävningar i trakterna runt Bureå. Nu planeras Norrbotniabanan som ska gå förbi Bureå, och Barbro har tittat på vilka ”krockar” som kan uppstå mellan spåren av de första bureborna och framtidens järnväg.
Söndag 22 juli klockan 13.00. Mellan åren 1912 och 1920 fanns norskt ägande i Bure Bolag. Hur kom det sig och vad innebar denna ”norska epok” i bolaget? Det berättar Egil Sundman och Rolf Granstrand om.
Söndag 29 juli klockan 13.00. Anders Grönlund är professor emeritus i träteknik och var verksam vid Luleå tekniska universitet. Han pratar om sågning av trä genom tiderna och kopplar det till sågarna som fanns vid Bure Bolag. Hur stor var egentligen deras kapacitet om man jämför med övrig bransch?
Programpunkterna tar 30-40 minuter, förutom vandringen som kan ta en timme.
Vill du istället se våra utställningar går det förstås bra. Det är bara att gå runt och titta även om det pågår en föreläsning, huset är stort så man stör inte.
Det är fri entré till både programpunkterna och museet som sådant. Välkommen.